Sâlih Mü’minlerin Özellikleri Nelerdir?

Sâlih Mü'minlerin Özellikleri Nelerdir?

“Cenâb-ı Hakk’ın, bir kuluna en büyük nîmetlerinden biri, o kuluna aczini bildirmesidir. Bu mâneviyat yolunda kazandığım belki de en büyük nîmet, hatâlarımı görmem oldu. Rabbime karşı müflisliğimi idrâk ettim. Böylece kimsenin hatâsını görmeye ve onunla uğraşmaya tâkatim kalmadı. Hamdolsun, bütün bunların şükrü içindeyim…” Mûsâ Efendi -rahmetullâhi aleyh-

Kendisiyle az-çok vicâhî veya gıyâbî, yâni yakından veya uzaktan münâsebeti olan herkese müstesnâ bir feyiz mecrâı olan o Hak dostunun, kâinattaki ilâhî nizâmın îcâbı olan âhengin bozulmasından gönlü bîzâr olurdu. Görebildiği yanlışlık ve eksikliği gidermek husûsunda derin bir dikkat ve hassâsiyetle hareket ederdi. Meselâ, en basitinden, duvardaki bir levhanın eğri durmasından veya bir seccâdenin rastgele serilmesinden bile rahatsız olurdu. Ya onu birisine düzelttirir veya bizzat kendi elleriyle düzeltirlerdi. Bir mecliste veya sohbette, odanın intizamsız olması, gelenlerin gelişigüzel oturması veya kapı eşiğinde birikmeleri onun dikkatinden uzak kalmaz, zevk-ı selîmini rahatsız ederdi.

Hak dostlarının davranış mükemmellik ve zarâfetini şu âyet-i kerîmeler ne kadar güzel sergiler:

“Rahmân’ın (has) kulları onlardır ki, yeryüzünde tevâzu ile yürürler ve kendini bilmez kimseler onlara lâf attığında (incinmez ve incitmezler, sadece) «selâm» derler (geçerler). Gecelerini Rablerine secde ederek ve kıyâma durarak geçirirler.” (el-Furkan, 63-64)

SÂLİH MÜ’MİNLERİN 8 ÖZELLİĞİ

Bu âyet-i kerîmeler ve bunların ardından gelen diğer âyet-i kerîmelerde Cenâb-ı Hak, sâlih mü’minlerin husûsiyetlerini sekiz sıfatla özetlemektedir:

1- Yeryüzünde yürüyüşleri ve hareket tarzları mülâyimdir; gurur ve kibirden uzak, tevâzu ve vakar içindedir. Câhiller kendilerine sataşsalar dahî selâmetle neticelenecek söz söylerler. Etraflarına, merhametli ve mütehammil biri olarak güven ve huzur verirler. (Bkz. el-Furkan, 63)

2- Geceleri ibâdetle ihyâ ederler. Yatışları ve kalkışları hep Allâh için olur. (Bkz. el-Furkan, 64)

3- Şöyle duâ ederler: «Ey Rabbimiz! Bizlerden cehennem azâbını defet! Çünkü onun azâbı geçici bir şey değildir.» (Bkz. el-Furkan, 65)

4- Harcadıklarında ne israf ne de cimrilik ederler; ikisi arasında orta bir yol tutarlar. (Bkz. el-Furkân, 67)

5- Allâh’tan başka bir ilâha yalvarmazlar. Allâh’ın haram kıldığı cana haksız yere kıymazlar ve zinâ etmezler. (Bkz. el-Furkan, 68)

6- Yalan yere şâhitlik etmezler; boş bir şeye rastladıkları vakit vakar ile (oradan) geçip giderler. (Bkz. el-Furkan, 72)

7- Kendilerine Rablerinin âyetleri hatırlatıldığında, kör ve sağır, yâni duygusuz davranmazlar. (Bkz. el-Furkan, 73)

8- Cenâb-ı Hakk’a: «Ey Rabbimiz! Bize gözümüzü aydınlatacak eşler ve zürriyetler ihsân et ve bizi takvâ sâhiplerine önder kıl.» diye niyazda bulunarak; âile hayatlarının ve nesillerinin dünya ve âhirette yüz ağartacak bir îmân, irfan ve ahlâk içerisinde olmasını, yetişip olgunlaşmasını talep ederler ve kendileri için arzuları da, takvâda en önde bulunmaktan ibâret olur. (Bkz. el-Furkan, 74)

Cenâb-ı Hak böyle sâlih mü’minlerin nâil olacağı ebedî neticeyi şöyle bildirir:

“İşte onlar, sabretmelerine karşılık cennetin en yüksek makamları ile mükâfatlandırılacaklar, orada hürmet ve selâmla karşılanacaklardır.” (el-Furkân, 75)

Kaynak: Osman Nûri Topbaş, Son Nefes, Erkam Yayınları, 2013

KAYNAK :
https://www.islamveihsan.com/salih-muminlerin-ozellikleri-nelerdir.html

İçeriği Oyla
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap

VEYA
close

Subscribe