Kurbanda Besmelenin Önemi
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Kurban kesiminin sahih olabilmesi için, kesimi yapan kimsenin besmele çekmesi gerekir. Bu esnada besmelenin unutulması, yapılan kurban ibadetine bir zarar vermez, ayrıca besmele unutularak kesilen hayvanın eti de helaldir. Ancak besmelenin kasten terk edilmesi, yapılan kesim işlemini ibadet olmaktan çıkaracağı gibi, hayvanın etini de murdar (haram, yenilemez) kılar.
Konuyla ilgili olarak ayet-i kerime de şöyle buyrulmaktadır: “Allah adı anılmadan kesilen hayvanlardan yemeyin” (En’am, 6/121).
Dinimizce, besmele ve kesim işleminin arasına başka bir işin girememesi gerekli görülür. Dolayısıyla besmelenin akabinde hayvanı hemen kesmek gerekir. Kesim için besmele çektikten sonra, araya başka bir iş girecek olursa, kesim esnasında tekrar besmele çekmek gerekir. Mesela besmeleden sonra, hayvan yerinden kalkarsa, kesim için hayvan tekrar yatırıldığında yeniden besmele çekilir. Fakat bir kelime söylemek, bir lokma yemek ve bir yudum su içmek gibi çok kısa zaman alan bir davranış, yeniden besmele çekmeyi gerektirmez.
Kurban kesen kimse, besmele çektikten sonra, elindeki bıçağı bırakıp, başka bir bıçak alacak olsa, besmeleyi yenilemesi gerekmez. Bir hayvanın kesimi için besmele çektikten sonra, onu bırakıp başka bir hayvan kesecek olsa, bu durumda besmeleyi tekrar çekmesi gerekir.
Arka arkaya birkaç hayvan kesecek kişinin, her bir hayvan için ayrı ayrı besmele çekmesi gerekir.
KAYNAK: Dr. Recep ÖZDİREK, Kurban İbadeti, Erkam Yayınları, 2007, İstanbul
KAYNAK :
https://www.islamveihsan.com/kurbanda-besmelenin-onemi.html