İhramda Güzel Koku Sürme İle İlgili Cezalar
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
a) İhramlı iken vücuda, yatılacak yere veya ihram örtüsüne koku sürmek, jöle, ruj, oje, briyantin, parfüm ve sprey kullanmak cezayı gerektirir. Kullanılan bu maddelerin etkisi bir gündüz veya bir gece sürerse dem , daha az sürerse sadak-i fıtır gerekir.
b) İhramlı bir kimsenin uzuvlarından birinin tamamına koku sürmesi veya muhtelif organlardan koku sürülen yerlerin toplamı bir organ kadar olursa dem ; koku sürülen kısım bundan az olursa sadaka-i fıtır gerekir. Koku sürülmesi konusunda baş, sakal ve bıyık ayrı ayrı birer organ sayılır.
c) Vücudun tamamına veya birkaç organına aynı yerde bir seferde koku sürülürse bunların hepsi için bir dem yeterlidir. Birkaç organa ayrı ayrı mekanlarda koku sürülmesi halinde ise her bir organ için bir dem gerekir.
ç) Göze üç defa kokulu sürme çekmek dem , bir iki defa çekmek ise sadaka-i fıtır gerektirir.
d) Vücuda sürülen koku ve benzeri şeylerin ceza gerektirmesi için, etkisinin bir gün veya bir gece süreyle kalması şart değildir. Koku sürülmesiyle ceza gerekir.
e) Erkeklerin ihram örtülerinin, kadınların da elbiselerinin eni boyu birer karıştan fazla bir kısmına koku sürmeleri dem ; daha az miktarda sürmeleri sebebiyle sadaka-i fıtır gerekir.
f) İhramlı iken saçları boyamak veya kına yakmak dem gerektirir.
Şafiî mezhebine göre kına, koku cinsinden sayılmadığı için ceza gerektirmez. Şafiî ve Hanbelî mezheplerine göre kokulu da olsa sabun kullanılması caizdir.
İhramlı iken tedavi amacıyla merhem veya kokusuz krem sürmek, güzel koku koklamak, koku satılan dükkanlara girip orada beklemek ve başkalarına koku sürmek ceza gerektirmez. (Abdülğanî el-Mekkî, s. 344-360. Nevevî, el-İzâh, 157. Cezirî, I, 650-651; Kinânî, II, 598-601.)
KAYNAK: Diyanet Hac İlmihali, DİB Yayınları, 2013, Ankara
KAYNAK :
https://www.islamveihsan.com/ihramda-guzel-koku-surme-ile-ilgili-cezalar.html