Darun Nedve Ne Demek?

Darun Nedve Ne Demek?

Darun-nedve ne demek? Darun-nedve kim tarafından, ne zaman kurulmuştur? Peygamberimiz (s.a.v) zamanında Darun-nedve nasıl kullanılmıştır? Darun-nedve kısaca nedir?

Hz. Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in dördüncü kuşaktan dedesi olan Kusay b. Kilâb Mekke’ye hâkim olunca Harem dışında yaşayan Kureyş kabilesinin kollarını birleştirerek Kâbe merkezli olarak Mekke’ye yerleştirdi. Kureyş’in Mekke ve civarındaki hâkimiyetini güçlendiren Kusay, şehir ve Kâbe’nin yönetimiyle ilgili bazı düzenlemeler yaptı. 440 yılında Kâbe’nin kuzeyine önemli meselelerin konuşularak karara bağlandığı “Dârünnedve” adı verilen ve kapısı Kâbe’ye açılan bir toplantı yerini yaptırdı.

Mekke toplumuyla ilgili her türlü kararın alındığı ve merasimlerin yapıldığı Dârünnedve, esas itibarıyla bir asiller meclisiydi ve Kusayoğulları dışında Mekke’de Kureyş boylarının kırk yaşın üzerindeki başkanlar bu meclise katılabilirlerdi. Hz. Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ve Hulefâ-yi Râşidîn zamanında ne maksatla kullanıldığı bilinmeyen Dârünnedve’yi Muâviye b. Ebû Süfyân, Kusay’ın torunlarından satın almış ve burası Emevîler ve Abbâsîler döneminde hac için Mekke’ye gelen halifelerin ikâmetine ayrılmıştı. Halife Mu’tazıd-Billâh zamanında 897’de Mescid-i Harâm’a dâhil edilen Dârünnedve’nin yeri bugün altın oluğun karşısındaki tavaf alanında kalmıştır.

Kaynak: Diyanet İşleri

BENZER YAZILAR

KABE-İ MUAZZAMA KABE KAPISI HACERÜL ESVED TAŞI MAKAMI İBRAHİM NEDİR? HAREM BÖLGESİ NERESİDİR? KABE’DEKİ ALTINOLUK NEDİR? MÜLTEZEM NEDİR? MÜLTEZEM NERESİ? ŞAZİRVAN NEDİR? HİCR NEDİR? KABE ÖRTÜSÜ NEDİR? KABE HİZMETLERİ NELERDİR? SURRE NE DEMEK? MESCİDİ HARAM NE DEMEK? ZEMZEM SUYU SAFA VE MERVE TEPELERİ PEYGAMBERİMİZİN (S.A.V.) DOĞDUĞU EV

KIBLE NEDEN MESCİD – İ AKSA’DAN KÂBE’YE DÖNDÜ?

KAYNAK :
https://www.islamveihsan.com/darun-nedve-ne-demek.html

İçeriği Oyla
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap

VEYA
close

Subscribe