5 Vakit Namazla İlgili Ayet ve Hadisler
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Beş vakit namazın Kur’ân-ı Kerimde farz kılınması ile ilgili ayetleri ve namazların sünnetleri ile ilgili hadis-i şerifleri kaynakları ile birlikte istifadenize sunuyoruz.
Âyet-i kerîmelerde buyrulur: “Gerçekten mü’minler kurtuluşa ermiştir; onlar ki namazlarında huşû içindedirler…” (el-Mü’minûn, 1-2)
Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Bizimle onlar (münâfıklar) arasındaki ayırıcı temel unsur namazdır. Namazı terkeden kimse küfre düşer.” (Tirmizî, Îmân 9)
SABAH NAMAZI İLE İLİGİLİ AYET VE HADİSLER
Sabah Namazı’nın Sünneti ile Hadis-i Şerif:
Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: “Sabah namazının iki rek`at sünneti, dünya ve dünyadaki her şeyden daha hayırlıdır.” (Müslim, Müsâfirîn 96)
Sabah Namazı’nın Farzı ile İlgili Âyet-i Kerime:
Âyet-i kerîmelerde buyrulur: “Gündüzün güneş dönüp gecenin karanlığı bastırıncaya kadar (belli vakitlerde) namaz kıl; bir de sabah namazını. Çünkü sabah namazı şahitlidir.” (İsrâ Sûresi 78)
Sabah Namazı ile İlgili Ayetin (İsrâ Suresi 78) Tefsiri:
ÖĞLE NAMAZI İLE İLİGİLİ AYET VE HADİSLER
Öğle Namazı’nın İlk Sünneti ile İlgili Hadis-i Şerif:
Hz. Âişe radıyallahu anhâ şöyle buyurdu: “Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem öğle namazının farzından önceki dört rek`at ile sabah namazının farzından önceki iki rek`atı hiç terk etmezdi.” (Buhârî, Teheccüd 34)
Öğle Namazı’nın Farzı ile İlgili Âyet-i Kerime:
Âyet-i kerîmelerde buyrulur: “Haydi siz, akşama ulaştığınızda (akşam ve yatsı vaktinde) sabaha kavuştuğunuzda, gündüzün sonunda ve öğle vaktine eriştiğinizde Allah’ı tesbih edin (namaz kılın), ki göklerde ve yerde hamd O’na mahsustur.” (Rûm Sûresi 17-18)
Öğle Namazı ile İlgili Ayetin (Rûm Sûresi 17-18) Tefsiri:
Öğle Namazı’nın Son Sünneti ile İlgili Hadis-i Şerif:
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Bir kimse öğle namazının farzından önce dört, farzından sonra da dört rek`at sünneti devamlı olarak kılarsa, Allah Teâlâ onu cehenneme haram kılar.” (Ebû Dâvûd, Tatavvu 7)
İKİNDİ NAMAZI İLE İLİGİLİ AYET VE HADİSLER
İkindi Namazı’nın Sünneti ile İlgili Hadis-i Şerif:
Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “İkindi namazının farzından önce dört rek`at namaz kılan kimseye, Allah rahmetini ihsân etsin.” (Ebû Dâvûd, Tatavvu 8)
İkindi Namazı’nın Farzı ile İlgili Âyet-i Kerime:
Âyet-i kerîmelerde buyrulur: “Namazlara ve orta namaza devam edin. Allah’a saygı ve bağlılık içinde namaz kılın.” (Bakara Sûresi, 238)
İkindi Namazı ile İlgili Âyetin (Bakara Sûresi 238) Tefsiri:
AKŞAM NAMAZI İLE İLİGİLİ AYET VE HADİSLER
Akşam Namazı’nın Farzı ile İlgili Âyet-i Kerime:
Âyet-i kerîmelerde buyrulur: “Gündüzün iki ucunda, gecenin de ilk saatlerinde namaz kıl. Çünkü iyilikler kötülükleri (günahları) giderir. Bu, öğüt almak isteyenlere bir hatırlatmadır.” (Hûd Sûresi 114)
Akşan Namazı ile İlgili Âyetin (Hûd Sûresi 114) Tefsiri:
Akşam Namazı’nın Sünneti ile İlgili Hadis-i Şerif:
Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem üç defa: “Akşamın farzından önce (iki rek`at) namaz kılınız” buyurdu. (Buhârî, Teheccüd 35)
YATSI NAMAZI İLE İLİGİLİ AYET VE HADİSLER
Yatsı Namazı’nın İlk Sünneti ile İlgili Hadis-i Şerif:
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurdular: “Her ezan ve kamet arasında namaz vardır. Her ezan ve kamet arasında namaz vardır. Her ezan ve kamet arasında namaz vardır” (Buhârî, Ezân 14)
Yatsı Namazı’nın Farzı ile İlgili Âyet-i Kerime:
Âyet-i kerîmelerde buyrulur: “Güneşin doğuşundan ve batışından önce Rabbini hamd ile tespih et. Gece vakitlerinde ve gündüzün uçlarında da tespih et ki hoşnut olasın.” (Tâha Sûresi 130)
Yatsı Namazı ile İlgili Âyetin (Tâhâ Sûresi 130) Tefsiri:
Yatsı Namazı’nın Son Sünneti ile İlgili Hadis-i Şerif:
İbni Ömer radıyallahu anhümâ buyurdular: “Ben Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ile birlikte yatsı namazından sonra da iki rek`at namaz kıldım.” (Buhârî, Teheccüd 25)
Vitir Namazı ile İlgili Hadis-i Şerif:
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurdular: “Allah tekdir; tek olanı sever. Ey Kur’an ehli! Siz de vitir namazını kılınız!” (Ebû Dâvûd, Vitir 1)
CUMA NAMAZI İLE İLİGİLİ AYET VE HADİSLER
Cuma Namazı’nın İlk Sünneti ile İlgili Hadis-i Şerif:
Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Biriniz cumanın farzını kılınca, ardından dört rek`at namaz daha kılsın.” (Müslim, Cum`a 67-69)
Cuma Namazı’nın Farzı ile İlgili Âyet-i Kerime:
Âyet-i kerîmelerde buyrulur: “Ey iman edenler! Cuma günü namaza çağırıldığı (ezan okunduğu) zaman, hemen Allah’ı anmaya koşun ve alış verişi bırakın. Eğer bilmiş olsanız, elbette bu, sizin için daha hayırlıdır. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lütfundan isteyin. Allah’ı çok zikredin; umulur ki kurtuluşa erersiniz.” (Cuma Sûresi 9-10)
Cuma Namazı’nın Son Sünneti ile İlgili Hadis-i Şerif:
İbni Ömer radıyallahu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem cumanın farzından sonra evine gitmedikçe namaz kılmazdı. Sonra evinde iki rek`at namaz kılardı. (Müslim, Cum`a 71)
NAMAZIN BEŞ VAKİT OLDUĞUNA DÂİR ÂYET
NAMAZ NEREDE VE NASIL FARZ KILINDI?
PEYGAMBER EFENDİMİZ NASIL NAMAZ KILARDI?
BEŞ VAKİT NAMAZ KILMANIN FAZİLETİ
BEŞ VAKİT NAMAZIN HİKMETİ
NAMAZ KILMAYANLARIN BAŞINA GELECEK MUSİBETLER
NAMAZ KILMAMANIN CEZASI NEDİR?
KAYNAK :
https://www.islamveihsan.com/5-vakit-namazla-ilgili-ayet-ve-hadisler.html