Teravih Namazı Nasıl Kılınır?
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Teravih namazı nasıl kılınır? Teravih namazı kaç rekattır? Terâvih namazının erkekler ve kadınlar için nasıl kılındığını yazılı, resimli ve videolu anlatım olarak aşağıda bulabilirsiniz.
Teravih namazı hakkında hadisler ve teravih namazının kılınışı…
TERAVİH NAMAZI HAKKINDA HADİSLER
Hz. Peygamber buyurur: “Yüce Allâh Ramazan’da orucu farz kıldı, ben de (terâvih) namazını sünnet kıldım.” (İbn-i Mâce, Salât, 173)
“Kim, inanarak ve sevâbını Allâh’tan umarak Ramazan gecelerini ihyâ ederse, geçmiş günâhları affolunur.” (Buhârî, Terâvih, 46)
***
Ayşe vâlidemiz şöyle anlatır:
“Allâh Resûlü, Ramazan ayında bir gece mescidde nâfile namaz kılmıştı. Birçok kimse de ona iktidâ ederek namaz kıldı. Sabah olunca ashab, «Resûlullâh geceleyin mescidde namaz kıldı.» diye konuştular. Efendimiz ertesi gece de namaz kıldı. Halk, yine bunu konuştu; katılanların sayısı da iyice arttı. Üçüncü veya dördüncü gece insanlar yine toplandı. Öyleki mescit, onları alamayacak hâle gelmişti. Ancak Resûl-i Ekrem bu gece yanlarına çıkmadı. Sabah olunca Efendimiz:
«Yaptığınızı gördüm. Yanınıza çıkmaktan beni alıkoyan şey, namazın sizlere farz oluvermesinden korkmamdır.» buyurdu.” (Buhârî, Terâvih, 1; Müslim, Müsâfirîn, 177)
TERAVİH NAMAZI KAÇ REKATTIR?
Terâvih Namazı 8 rekattan 20 rekata kadar kılınabilir.
TERAVİH NAMAZI NE ZAMAN KILINIR?
Ramazan geceleri yatsı namazından sonra ve vitir namazından önce kılınır.
2 REKAT TERAVİH NAMAZININ KILINIŞI
1. Rekat
“Niyet ettim Allah rızası için Terâvih Namazı kılmaya” diye niyet ederiz. Eğer imam ile birlikte kılıyorsak “Niyet ettim Allah rızası için Terâvih Namazı kılmaya uydumhazır olan imama” deriz. Cemaatle namaz nasıl kılınır bilgi tıklayınız… “Allahu Ekber” diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız. Subhaneke’yi okuruz. Euzü-besmele çekeriz. Fatiha okuruz. Kur’an’dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okuruz. Rüku’ya gideriz. Secde’ye gideriz. Doğruluruz, tekrar secdeye gideriz.
2. Rekat
Ayağa kalkarak kıyama dururuz. Besmele çekeriz. Fatiha okuruz. Kur’an’dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okuruz. Rüku’ya gideriz. Secde’ye gideriz. Doğruluruz, tekrar secdeye gideriz. Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz. “Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah” diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.
Teravih Namazı Nasıl Kılınır? – Erkeler için Video (Uygulamalı)
2 Rekat Teravih Namazı Nasıl Kılınır? – Kadınlar için Video (Anlarımlı)
2 Rekat Teravih Namazı Nasıl Kılınır? – Erkekler için Video (Anlarımlı)
4 Rekat Teravih Namazı Nasıl Kılınır? – Kadınlar için Video (Anlarımlı)
4 Rekat Teravih Namazı Nasıl Kılınır? – Erkekler için Video (Anlarımlı)
TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR? – ERKEKLER VE KADINLAR İÇİN RESİMLİ
1. Rekat
Önce niyet edilir “Niyet ettim Allah rızası için Terâvih namazı kılmaya” diye niyet edilir ve Tekbir getirerek “Allahu Ekber” diyerek namaza başlanır. Erkekler: Ellerin baş parmakları kulak yumuşaklarına değdirilir, avuç içleri kıble istikametine dönük şekilde parmak araları açılır. Kadınlar: Eller omuz hizalarına kadar kaldırır, avuç içleri kıble istikametine açılır.
Eller bağlandıktan sonra, gözlerimiz secde edilecek yerden ayrılmadan “Sübhaneke” okunur. Sonra “Euzü Besmele” çekilerek “Fatiha Suresi” okunur ve Amin denir. Peşinden “Kur’an’dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet” okunur. Erkekler: Tekbir aldıktan hemen sonra eller göbek altında sağ el sol elin üzerine bağlanır. Sağ elin küçük parmağıyla başparmak, sol elin bileğini halka gibi kavramış şekilde tutulur. Kadınlar: Tekbir aldıktan hemen sonra iki el beraber göğüs üzerinde tutulur. Parmaklarını açmazlar ve düz olarak sağ eli sol elin üzerine koyarlar.
Namaz kıraatinden sonra “Allahü Ekber” diyerek rükua eğilinir. Rükuda iken en az üç defa “Sübhane Rabbiye’l-Azim” denir. Erkekler: Ellerle parmak araları açık olarak diz kapakları kaplanır, bel yerle paralel olcak şekilde düz tutulur, bacak ile kollar gergin olur ve gözler ayak uçlarına bakar. Dizler bükülmeden dik tutulmalıdır. Kadınlar: Ayaklar az açık, baş sırt hizasına gelmeyecek kadar az eğik, dizler ile dirsekler hafif bükük ve gözler ayak uçlarına bakar. El parmak aralarını açmazlar ve dizlerini tutmazlar, sadece ellerini dizin üzerine gelecek şekilde baldıra koyarlar.
Rükudan doğrulurken “Semi Allahü Limen Hamideh” denir, tam dik durunca ise “Rabbena Lekel Hamd” denir.
Ayakta kısa bir süre durduktan sonra “Allahü Ekber” diyerek secdeye gidilir. Secdede iken en az üç defa “Sübhane Rabbiyel-a’lâ” denir. Erkekler: Secdeye inerken önce dizler, sonra eller yere konur. Secdede iken başımız iki elimiz arasında, alın ve burun yere değecek ve parmaklar kıbleye doğru. Dirseklerimiz yere değmiyecek ve vücuda yapışık olmayacak. Ayak parmakları kıbleye dönük, topuklar bitişik duracak. Kadınlar: Secdeye inerken önce dizler, sonra eller yere konur. Secdede iken başımız iki elimiz arasında, alın ve burun yere değecek ve parmaklar kıbleye doğru ve el parmaklarını birleştirir. Dirseklerimiz yere değecek ve vücuda yapışık olacak. Ayakların üstü yere gelmiş şekilde ve her iki ayak sağa yatık şekilde duracak.
Secdeden sonra, “Allahü Ekber” diyerek oturuşa geçilir. Kısa bir müddet (Sübhânallah diyecek kadar) oturuşta durulduktan sonra tekrar secdeye gidilir. Erkekler: Sol ayak yere yatık, sağ ayak dik olacak şekilde parmakları kıble istikametinde bükülür ve uylukların üzerinde oturulur. Avuçlar, dizin üzerine konur ve parmaklar serbest bırakılır. Kadınlar: Ayaklarımız sağa çıkarılmış şekilde ayaklar üzerine değil yere oturulur. Avuçlar, dizin üzerine konur ve parmaklar serbest bırakılır.
İkinci secdede yine en az üç defa “Sübhane Rabbiyel-a’lâ” denir.
2. Rekat
İkinci secdeden sonra “Allahu Ekber” deyip ayağa kalkarız, böylece ikinci rekat başlamış olur. “Besmele” çekilerek “Fatiha Suresi” okunur ve Amin denir. Peşinden “Kur’an’dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet” okunur.
Namaz kıraatinden sonra “Allahü Ekber” diyerek rükua eğilinir. Rükuda iken en az üç defa “Sübhane Rabbiye’l-Azim” denir.
Rükudan doğrulurken “Semi Allahü Limen Hamideh” denir, tam dik durunca ise “Rabbena Lekel Hamd” denir.
Ayakta kısa bir süre durduktan sonra “Allahü Ekber” diyerek secdeye gidilir. Secdede iken en az üç defa “Sübhane Rabbiyel-a’lâ” denir.
Secdeden sonra, “Allahü Ekber” diyerek oturuşa geçilir. Kısa bir müddet (Sübhânallah diyecek kadar) oturuşta durulduktan sonra tekrar secdeye gidilir.
İkinci secdede yine en az üç defa “Sübhane Rabbiyel-a’lâ” denir.
İkinci secdeden sonra “Allahü Ekber” diyerek ayağa kalkmayıp oturuşa geçilir. Oturuşta “Ettehıyyatü”, “Allahümme Salli”, “Allahümme Barik” ve “Rabbena” dualarını okuruz. Erkekler: Sol ayak yere yatık, sağ ayak dik olacak şekilde parmakları kıble istikametinde bükülür ve uylukların üzerinde oturulur. Avuçlar, dizin üzerine konur ve parmaklar serbest bırakılır. Kadınlar: Ayaklarımız sağa çıkarılmış şekilde ayaklar üzerine değil yere oturulur. Avuçlar, dizin üzerine konur ve parmaklar serbest bırakılır.
Dualar bitince başımızı önce sağ tarafa çevirerek “Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah” diyerek selam veririz. Sonra sola çevirip yine “Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah” diyerek selam veririz. Böylece 2 rekatlık Terâvih namazı sona ermiş olur.
KAYNAK :
https://www.islamveihsan.com/teravih-namazi-nasil-kilinir.html