Mukabele Nedir? Mukabele Geleneği Nereden Gelir?
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Mukabele ne demektir? İslam’da mukabele geleneği nasıl başlamıtır?
Mukâbele Nedir?
Mukabele karşılık, cevap anlamlarına gelmektedir. Kur’an literatüründe mukabele: Cebrâil -aleyhisselâm-ın her sene Ramazan ayında Peygamber Efendimize -sallâllâhu aleyhi ve sellem- gelerek Kur’an-ı Kerim’i karşılıklı müzakere etmelerini, birbirlerine okumalarını ifade eder.
MUKABELE GELENEĞİ NASIL BAŞLAMIŞTIR?
Ramazân-ı Şerîf’in en mühim vasfı, bir Kur’ân-ı Kerîm mevsimi olmasıdır. Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- her Ramazan Cebrâil’le birlikte o zamana kadar nâzil olan Kur’ân’ı mukâbele usûlüyle karşılıklı okurlardı. Mübarek ömrünün son ayında ise iki kere tekrarladılar. Hattâ Zeyd bin Sâbit gibi sahâbîler de bu son aya, bu mukâbeleye iştirâk ettiler.
Bugünkü mukâbele geleneği de bu esâsa dayanmaktadır. Bu, mukâbele. Yani Efendimiz’den başlayarak sahâbenin de bu Ramazân-ı Şerîf’te devamlı bir mukâbele okuması, bu şekilde gelen güzel, rûhânî bir örfümüzdür -elhamdülillâh-.
KUR’ÂN OKUMANIN SEVÂBI
İbni Mes’ûd radıyallahu anh‘den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Kim Kur’ân-ı Kerîm’den bir harf okursa, onun için bir iyilik sevabı vardır. Her bir iyiliğin karşılığı da on sevaptır. Ben, elif lâm mîm bir harftir demiyorum; bilâkis elif bir harftir, lâm bir harftir, mîm de bir harftir.” (Tirmizî, Fezâilü’l-Kur’ân 16)
İslam ve İhsan
RAMAZANDA MUKÂBELE OKUMANIN FAZİLETİ
PEYGAMBER EFENDİMİZ’İN MUKÂBELESİ
KAYNAK :
https://www.islamveihsan.com/mukabele-nedir-mukabele-gelenegi-nereden-gelir.html