Sa’yin Yapılışı

Sa'yin Yapılışı

Sa’yin yapılacağı yere giderken hangi ayetler okunur? Sa’ye nasıl niyet edilir? Sa’y nerede yapılır? Kısaca sa’yin yapılışı.

Tavaf tamamlanıp Hacer-i Esved istilam edildikten sonra sa’yin yapılacağı yere doğru ilerlenir. Safa tepesine yaklaşıldığında,

“İnnes-safa vel mervete min şeairillah femen haccel beyte evia’ temara fela cunaha aleyhi en yettavvefe bihima, vemen tetavvea hayren feinnellahe şakirun alim.”

 “Şüphesiz Safa ile Merve Allah’ın (dininin) nişanelerindendir. Onun için her kim hac veya umre niyeti ile Kâ’be’yi ziyaret eder ve onları da tavaf ederse bunda bir günah yoktur. Her kim gönlünden koparak bir hayır iş­lerse şüphesiz Allah onu bilir, karşılığını verir” [1] anlamın­daki ayet okunur ve sa’ye niyet edilir.

UMRE SA’YİNİN NİYETİ NASIL YAPILIR?

Umre sa’yinin niyetini,

“Allâhümme innî ürîdü en es’â mâ beynes-Safâ vel-Mervete seb’ate eşvâtın sa’yel-umrati lillâhi Teâlâ”

“Allah’ım! Senin rızan için Safa ile Merve arasında yedi şavt olarak umrenin sa’yini yapmaya niyet ediyorum” diye;

HACCIN NİYETİ NASIL YAPILIR?

Haccın sa’yinin niyetini ise;

“Allâhümme innî ürîdü en es’â mâ beynes-Safâ vel-Mervete seb’ate eşvâtın sa’yel-hacce lillâhi Teâlâ”

“Allah’ım! Senin rızan için Safa ile Merve arasında yedi şavt olarak haccın sa’yini yapmaya niyet ediyorum” diye yapılır.

SA’YİN YAPILIŞI

Sa’y yapacak kimse, Kâ’be görülebilecek kadar Safa te­pesine çıkar. Kâ’be’ye dönerek:

“Allahü Ekber Allahü Ekber La ilahe illallahü vallahü Ekber Allahü Ekber ve lillahilhamd.

Lâ ilâhe illallahu vahdehu lâ şerîke leh lehü’l mülkü ve lehü’l hamdü ve hüve alâ külli şey’in kadîr.”

diye tekbir ve tehlil getirir, eller kaldırarak dua eder. Buradan Merve tepesine doğru yürümeğe başlar. Yürürken yine tekbir, tehlil ve dua ile meşgul olur. Yeşil ışıklarla belir­lenmiş olan yere gelindiğinde erkekler “hervele” yapar. Son­ra normal yürüyüşe devam eder. Merve tepesine yaklaşıldı­ğında

“İnnes-safa vel mervete min şeairillah femen haccel beyte evia’ temara fela cunaha aleyhi en yettavvefe bihima, vemen tetavvea hayren feinnellahe şakirun alim.”

ayetini okunur. Safa tepesine çıkıp Kâ’be’ye döner, tekbir ve tehlil getirir, ellerini kaldırıp dua ve niyaz­da bulunur. Böylece bir şavt tamamlamış olur. Tekrar Safa tepesin doğru yürür. Yeşil ışıkların bulunduğu yerde yine erkekler süratli ve çalımlı bir şekilde koşarak yürürler. Yü­rüyüş sırasında tekbir, tehlil ve dua ile meşgul olur. Safa te­pesine ulaşıldığında ikinci şavtı tamamlamış olur.

Şavtlar Safa’dan Merve’ye dört gidiş ve Merve’den Safa’ya üç dönüş olmak üzere yedi şavt tamamlanıncaya kadar devam eder. Şavtlar yapılırken tekbir ve tehlil dışında mesnun dualar veya Kur’an okunur.

Dipnot:

[1] Bakara, 2/158.

Kaynak: Diyanet Hac İlmihali

KAYNAK :
https://www.islamveihsan.com/sayin-yapilisi.html

İçeriği Oyla
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap

VEYA
close

Subscribe