Sağlık Bakanlığı Örnek Ramazan Sofrası Hazırladı
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Sağlık Bakanlığı, Ramazan ayının sağlıklı geçmesi için örnek iftar ve sahur sofrası hazırladı.
Sağlık Bakanlığında görevli Diyetisyen Nermin Çelikay, Ramazan’da sağlık beslenmek için dikkat edilmesi gerekenler konusunda bilgiler aktardı.
Son birkaç yıldır en uzun günlerde oruç tutulduğunu hatırlatan Çelikay, hem sürenin uzun olması hem de sıcaklardan dolayı beslenmeye çok dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
ÖRNEK RAMAZAN SOFRASI
Ramazan sofrasında bulunması gerekenlere ilişkin “örnek sofra” hazırladıklarını ifade eden Çelikay, şöyle konuştu:
“En az 17 saat aç kalacağız. Bu süre sona erdiğinde inanılmaz panik bir şekilde sofralara oturuyoruz. Normalde yediğimizin üç katını düşünerek sofralarımızı hazırlıyoruz. Biz diyoruz ki, masada çorba, olmazsa olmazımızdır. Kültürümüzde de çorba masanın baş tacıdır. İftara güzel sıcak bir çorba ile başlayalım.”
YEMEĞE 15-20 DAKİKA ARA
Yemeklerin hızlı yenilmemesi gerektiği uyarısında bulunan Çelikay, böyle bir durumda hazımsızlık ve daha çok yeme isteği ile karşı karşıya kalınabileceğini söyledi. Çelikay, çorba ile tam buğday ekmeği ve biraz salata yenildikten sonra yaklaşık 15-20 dakika yemeye ara verilmesi önerisini dile getirdi.
2.5 LİTRE SU İÇİN
Diyetisyen Çelikay, sağlıklı birinin günde en az 1,5-2 litre su içilmesi gerektiğine dikkati çekerek, havaların ısınmasıyla bu oranın daha çok artacağına işaret etti. Çelikay;
“Bu süre içerisinde su içmezsek, ertesi gün vücudumuz susuz kaldığı için halsiz olacak, dikkat dağınıklığı, yorgunluk gibi problemler de ortaya çıkacaktır. Bunu önlemek için iftardan sahura kadar canımız istese de istemese de 2-2,5 litre su içelim. Gazlı içecekler değil, ayran, maden suyu, az şekerli yapılan kompostolar da su ihtiyacımızı karşılar. Suyu muhakkak içelim. İftardan sahura kadar çay içerseniz su kaybınız daha fazla olacaktır.” dedi.
SAHURDA BOL PROTEİN
“Proteinli yiyecekler daha uzun süre tok tutuyor. Börek yerine tam buğday ekmeğiyle güzel bir kahvaltı. Yatmadan yoğurt yiyin. Probiyotiktir, rahatlatır, uyutur. Ramazan’da oruç tutarken süt de güzel bir içecek. Bitki çayları da içebilir. Ihlamur, adaçayı, rezene, kuşburnu tercih edilebilir. Kuruyemiş, meyve de olmazsa olmazdır. Kahvaltı yerine yemek tercih edenler de sebzeli bir et yemeğiyle sahur yapabilir. Bulgur pilavı tok tutar. Sahurda da hatta mercimekli bulgur pilavı ve yanında ayranla çok rahat oruç tutulabilir.”
Kaynak: AA
SAHURDA TOK TUTACAK YİYECEKLER
https://www.islamveihsan.com/sahurda-tok-tutacak-yiyecekler.html
KAYNAK :
https://www.islamveihsan.com/saglik-bakanligi-ornek-ramazan-sofrasi-hazirladi.html