Namaz Vakitleri

Namaz Vakitleri

5 vakit namaz ne zaman kılınır? Namaz vakti nedir? Namaz vakitleri neye göre belirlenir? Hangi vakitlerde namaz kılınmaz? Namaz vakitleri ne zaman başlar, ne zaman sona erer?

İL İL, İLÇE İLÇE NAMAZ VAKİTLERİ (Ezan saatleri için tıklayınız)

Namaz vakitleri ne zaman başlar, ne zaman biter? İşte tek tek namaz vakitleri…

NAMAZ VAKTİ NEDİR?

Namaz vakti, namazın kılınma zamanıdır. Namaz, dinimize göre günde beş vakit kılınması Müslümanlar üzerine farz kılınmış olan İslâm’ın beş şartından biridir. Cenab-ı Hak, âyeti kerimede şöyle buyuruyor: “Namazı kıldınız mı, gerek ayakta, gerek otururken ve gerek yan yatarak hep Allah’ı anın. Güvene kavuştunuz mu namazı tam olarak kılın. Çünkü namaz, mü’minlere belirli vakitlere bağlı olarak farz kılınmıştır.” (Nisa, 103) Allah Teâlâ, Rûm Sûresi’nin 17. ve 18. âyetlerinde de Peygamber Efendimiz’e namaz vakitlerinin ne zaman olduğunu bildirir. “Öyle ise akşama girdiğinizde, sabaha kavuştuğunuzda, Allah’ı tespih edin. Göklerde ve yerde hamd O’na mahsustur. Gündüzün sonunda ve öğle vaktine girdiğinizde Allah’ı tespih edin.” (Rûm, 17/18)

Namaz Vakitleri Neye Göre Belirlenir?

Namaz saatleri güneş ve ayın hareketlerine göre tayin edilmektedir.

İmsak Vakti Nedir?

İmsak; nefsine hâkim olup bir şeyden el çekme, kendini tutma, geri durma anlamlarına gelir. İmsak vakti ise sabah namazı ve orucun başlama zamanıdır. Takvimlerde yazan “imsak vakti”, oruç tutmak isteyenler için yeme içmenin kesilip oruca başlama zamanını gösterdiği gibi, sabah namazının da girme vaktini bildirir. İmsak vakti girdikten sonra sabah namazı da kılınabilir.

Sabah Namazı Vakti

Sabah namazı saati, ikinci fecrin doğmasından güneşin doğmasına kadar olan süredir.

Öğle Namazı Vakti

Öğle namazı saati; zevâlden, yani gölgenin en kısa olup uzamaya başladığı andan, her şeyin gölgesi, zevâl gölgesi (güneşin tam tepede iken oluşan gölge) dışında, kendisinin iki misline ulaştığı ana kadardır. İmam-ı Azam dışındaki imamlara göre ise, her şeyin gölgesi, zevâl gölgesi dışında, kendisinin bir misli olmasına kadardır.

Cuma Namazı Vakti

Cuma namazı saati de tam öğle namazının vakti gibidir.

İkindi Namazı Vakti

İkindi namazı saati; ögle vaktinin bitiminden Güneşin batışına kadarki süredir.

Akşam Namazı Vakti

Akşam namazı saati; güneşin batışından, batıdaki kızıllığın ve onun arkasından beliren beyaz şafağın kayboluşuna kadarki süredir.

Yatsı Namazı Vakti

Yatsı namazı saati; akşam vaktinin bitişinden, ikinci fecire, yani şafağın doğuşuna kadarki süredir. Ancak vitir yatsıdan önce kılınmaz. Bu vakitler güneşe göre hesaplandığı, güneşin hareketleri de astronomi ilmince bilinebildiği için, bunların takvime göre tesbiti daha kolaydır.

Vitir Namazı Vakti

Vitir namazı saatinin başlangıcı, yatsı namazından sonradır. Vitrin sonu ise, ikinci fecrin doğmasından biraz önceye kadardır. Vitir namazını, uyanacağından emin olmayan kimse için uyumadan önce kılmak, uyanacağından emin olan kimse için ise, gecenin sonuna kadar geciktirmek daha faziletlidir.

Teravih Namazı Vakti

Teravih namazı saati, yatsı namazından sonradır, sabah namazının vaktine kadar devam eder. Teravih, vitir namazından önce de, sonra da kılınabilir. Ancak yatsı namazı kılınmadan önce teravih namazı kılınsa, iadesi gerekir.

Bayram Namazı Vakti

Bayram namazı saati, güneş doğup kerahet vakti çıktıktan sonra başlar. Güneşin gökyüzünde en yüksek noktaya çıkışına (istivâ) kadar devam eder.

Kaza Namazı Nasıl Kılınır?

Kaza namazı, mekruh vakitler dışında her zaman kılınabilir. Mekruh vakitlere girmemesi şartıyla, sabah namazından ve ikindi namazından sonra da kazâ kılınabilir.

NAMAZ VAKİTLERİ islamveihsan.com’da

NAMAZ VAKİTLERİ NASIL BELİRLENİR?

KAYNAK :
https://www.islamveihsan.com/namaz-vakitleri.html

İçeriği Oyla
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap

VEYA
close

Subscribe