Kâbe’de Zemzem Kuyusu İnşaatı
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Kabe’de Zemzem’in çıktığı yer olan tavaf alanının altındaki çalışmalar neden yapılıyor…
KABE’DE ZEMZEM KUYUSU İNŞAATI
Müslümanların kıblesi olan Kabe-i Muazzama da yıllarca süren ve ne zaman biteceği belli olmayan genişletme çalışmaları devam ederken, tavaf alanı çalışmaları bitti diye seviniliyordu. Fakat Suudi Krallığı aldığı bir kararla zemzem’in çıktığı yerlerden biri olan metafta (tavaf alanında) 2001 yılında kapatılan girişin bulunduğu yeri bu kez rehabilitasyon çalışmaları nedeniyle tekrar açmak zorunda kaldı.
Zemzem Kuyusundaki İnşaatın Amacı Nedir?
Haremeyn İşleri Genel Müdürü ve Mescid-i Haram İmam Hatibi Dr. Abdurrahman Südeys’in yaptığı açıklamada Zemzem kuyusunda iyileştirme çalışmasının 30 Ekim 2017 tarihinde başladığını söyledi. Proje iki aşamalı yapılacaktır. İlk aşamada Kâbe’nin kapısı karşısında Makam-ı İbrahim arkasındaki bölgede zemzem hizmetlerini kolaylaştırmak için zemzem kuyusuna ulaşan 5 geçiş tünelinin inşası yapılacaktır. Yapılacak ikinci etap çalışmada ise Kâbe-i Muazzama’nın taban zemininde bulunan zemzem kuyusunu korumaya yönelik yapılmış olan eski yapılarından kalan demir ve beton gibi kullanılan malzemelerin ve etrafının iyileştirilmesi, dayanıklı ve sıhhatli hale getirilmesi planlanmaktadır. Zemzem kuyusunun iyileştirilmesi, sağlamlaştırılması ve zemzem sızıntılarının önlenmesinin yanı sıra kuyuda dezenfektasyon çalışmaları da yapılacaktır. Bunun için de metafta (tavaf alanı) geniş bir alanda kazı çalışması başlamış ve tavaf alanının büyük bir kısmı tavafa kapatılmıştır. 7 ay sürecek olan Zemzem kuyusundaki inşaatın 2018 Ramazan ayına bitirilmesi öngörülmektedir.
Zemzem Suyu ve Kuyusu Nedir?
Zemzem, Allah’ın Hz. Hacer ve oğlu Hz. İsmail’e ihsan ettiği mübarek suyun adıdır. Hz. İbrahim, Allah’tan aldığı vahiy ile eşi Hacer ve henüz süt emmekte olan oğlu İsmail’i Zemzem’in bugünkü yerine bırakıp gider. Henüz Kâbe yapılmadığı ve Mekke şehri kurulmadığı için orada yaşayan birileri de yoktur. Hz. İsmail’in annesi Hâcer, suları tükenip de zor durumda kalınca safa ve merve tepeleri arasında su bulabilme ümidiyle yorgun ve bitkin bir vaziyette koşmuş, yavrusuna bir şey olur korkusuyla dönmüş ve böylece yedi defa gidip gelmişti. Allah Teâlâ, onun çaresizliğini ve sıkıntısını, Zemzem’i çıkararak ve insanların kalplerine oraya yerleşmelerini ilham ederek gidermişti.
Zemzem, halen Kâbe’nin 20 m. kadar doğusunda, Makam-ı İbrahim’e yakın bir yerde bulunan tavaf alanının altındaki 35 kuyudan çıkmaktadır. 2003 yılında, tavaf alanını genişletmek amacıyla Zemzem kuyusuna iniş yeri kapatılmış, bunun yerine tavaf alanı etrafındaki Zemzem içme yerleri çoğaltılmıştır.
Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz’in Zemzem hakkında: “Zemzem ne niyet-le içilirse o yararı sağlar” (İbn Mâce, Menasik, 78) buyurduğu rivayet edilmektedir. Çeşitli rivayetlerde onun şifa veri-ci özelliği anlatılmıştır. Medine’ye hicret ettikten sonra Hz. Peygamber’in Mekke’den Zemzem suyu getirttiği de nakledilmektedir. Zemzem içerken, “Allahım! Senden yararlı ilim, bol rızık ve her dert için şifa istiyorum” diye dua edilir.
KAYNAK :
https://www.islamveihsan.com/kabede-zemzem-kuyusu-insaati.html