İhsarın Sonuçları Nelerdir?
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
İhramdan nasıl çıkılır? İhsar kurbanı neden kesilir? İşte cevapları…
İhramdan çıkmak isteyen muhsar, eğer harem bölgesinde ise niyet eder ve ihsâr kurbanı keserek ihramdan çıkar.
Eğer Harem bölgesi dışında ise, Harem bölgesinde kesilmek üzere bir kurbanlık hayvanı -yahut ücretini- gönderir. Bu kurban, kesilince ihramdan çıkmış olur. Ayrıca saçların tıraş edilmesi veya kısaltılması gerekmez. Kurban yerine ulaşıp kesilmeden ihram yasaklarından hiç biri işlenmez, işlenirse dem gerekir.
İhsar kurbanının harem bölgesi dışında kesilmesi caiz değildir. Çünkü ayetteki “Kurban yerine varıncaya kadar başınız tıraş etmeyin” ifadesi bunu gerektirmektedir. “Muhsar”, eğer sadece umre veya ifrad haccı için ihrama girmişse bir adet, kırân haccı için ihrama girmişse iki adet “ihsâr hedyi” kestirir. (Kâsânî, II, 179.)
Hac veya umre için ihrama giren kimse, muhsar durumuna düşer, sonra Arafat’ta vakfe yapma imkanı bulursa ihsar durumu sona ermiş olur. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s.);
“Hac Arafat’tır. Kim Müzdelife gecesinde güneşin doğmasından önce Arafat’a gelirse hacca yetişmiştir” buyurmuştur (Tirmizi, Hac, 57; III, 236.)
Bu kimse haccın diğer menâsikini usulüne göre yapar. İhsâr sebebiyle ihramdan çıkan kimse, farz olsun, vacip olsun veya nafile olsun, tamamlayamadığı hac veya umresini daha sonra kaza eder. (Kâsânî, II, 182.)
İhsâr sebebi ile ihramdan çıkan kimse eğer ifrad haccına niyet etmiş ise, bir umre ve bir hac kaza eder. Kıran haccına niyet etmiş ise, iki umre bir hac kaza eder. Yalnızca umreye niyet etmiş ise bir umre kaza eder. (Mevsîlî, I, 169.)
Şafi mezhebine göre; ihsâr kurbanının Harem bölgesinde kesilmesi şart değildir. Bu kurban, ihsârın vuku bulduğu yerde kesilebilir. (Şirbînî, II, 315.) Çünkü Hz. Peygamber Hudeybiye barışı gününde ihsar kurbanını bulunduğu yerde kesmiştir. (Şirbînî, II, 314.) Yapılmakta olan hac ister kıran haccı olsun, ister ifrad haccı olsun, ihsar halinde bir tek kurban kesilir.
İhsar sebebi ile yarıda kalan hac veya umrelerden sadece farz ve vacip olanların kaza edilmesi gerekir, nafile hac ve umrenin kaza edilmesi gerekmez. İfrat ve kıran ihramına niyet ettikten sonra muhsar olanlar yalnızca birer hac kaza ederler.
Tıraş olmadıkça ihramdan çıkılmaz. Henüz ihsâr hedyi kesilmeden ihramdan çıkılır veya ihram yasakları işlenirse dem gerekir. (Nevevî, el-Mecmu’ , VIII, 296.)
Kaynak: Diyanet Hac İlmihali, DİB Yayınları
KAYNAK :
https://www.islamveihsan.com/ihsarin-sonuclari-nelerdir.html