Hasta Namazı Nasıl Kılar?

Hasta Namazı Nasıl Kılar?

Hastalıkta namaz nasıl kılınır? Hasta olanlar nasıl namaz kılarlar?

İslâm kolaylık dinidir. Kimseye gücünün yeteceğinden fazlası yüklenmez. Hastalara ibadetler konusunda güçlerinin yeteceği ölçüde kolaylıklar getirilmiştir.

Bir hasta, gücüne göre namaz kılmakla yükümlü olur. Meselâ ayakta durmaya gücü yetmeyen veya ayakta durması hastalığının uzamasına veya artmasına sebep olacağı anlaşılan bir hasta, oturarak namazını kılar, oturmaya da gücü yetmezse, duruma göre yanı üzerine veya arkası üstüne yatarak îmâ ile namazını kılabilir.

Bu kolaylığın delili şu hadise dayanır: Basur hastalığı olan Imran İbn Husayn (r.a)’ın, namazı nasıl kılacağını sorması üzerine Allah Rasûlü (s.a.s) şöyle buyurmuştur: “Ayakta kıl, eğer buna gücün yetmezse oturarak, yine gücün yetmezse yaslanarak kıl.” [1]

Normal rükû ve secde yapma imkânı bulunmayınca namaz îmâ ile kılınır. Îmâ namazda rükû ve secdeye işaret olmak üzere başı eğmektir. Bu, ayakta yapılabileceği gibi oturarak, yanı veya sırtı üstü yatarak da yapılabilir. (Geniş bilgi için bk. Namazın rükünlerinden “Kıyam” ve “Özür Sahibi” konuları.)

Dipnot:

[1] Buhârî, Taksîr, 19; Ebû Dâvud, Salât, 175; Tirmîzî, Salât, 157; İbn Mâce, İkâme, 139. Hz. Peygamber bu konuda Bakara 2/286. âyetin baş tarafını delil olarak zikretmiştir.

Kaynak: Prof. Dr. Hamdi Döndüren, Delilleriyle İslam İlmihali, Erkam Yayınları

KAYNAK :
https://www.islamveihsan.com/hasta-namazi-nasil-kilar.html

İçeriği Oyla
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap

VEYA
close

Subscribe