Arafat Vakfesi Nedir?
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Arafat nerededir? Vakfe nedir? Arafat vakfesi nedir, nerede yapılır? sorularının cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz.
Arafat vakfesi yapılmadan hac ibadeti yerine getirilmiş olmaz. İşte Arafat ve Arafat vakfesi ile ilgili merak edilenler…
ARAFAT NEREDEDİR?
“Arafat”, Mekke’nin 25 km. güney doğusunda ova görünümünde düz bir alanın adıdır. Doğu, kuzey ve güneyi dağlarla çevrilidir.
HZ. ADEM VE HAVVA’NIN (A.S.) BULUŞTUĞU YER
Hz. Adem ile Havva’nın cennetten indirildikten sonra buluştukları yere “Arafat”, buluştukları güne “arefe” denilmiştir.(Kurtubî, II, 415.)
Arafat, Hıll bölgesinde Harem sınırları dışında kalır. Harem sınırı ile Arafat arasında Urene vadisi, Arafat’ın ortasında “Cebel-i Rahme” (rahmet dağı), batısında Nemîre Mescidi vardır. Günümüzde Arafat, ağaçlandırılmış ve dokuz oto yol ile Müzdelife’ye bağlanmıştır.
VAKFE NEDİR, NEREDE YAPILIR?
Haccın aslî rüknü olan vakfe, Arafat’ta yapılır. Sözlükte belirli bir yerde bir süre kalmak anlamına gelen “vakfe” bir hac terimi olarak, hac yapma niyetiyle ihrama girmiş olan bir kimsenin Zîlhicce ayının 9. günü zevalden sonra Arafat’ta bir müddet kalması demektir.
Arafat vakfesi yapılmadan hac ibadeti yerine getirilmiş olmaz. Şu ayetler, Arafat vakfesine işaret etmektedir:
VAKFE DAHA ÖNCE NEREDE YAPILIRDI?
“Arafat ’tan ayrılıp (Müzdelife ’ye) akın edînce Meş’ar-i Haram’da Allah’ı anın.”(Bakara, 2/198.) “Sonra insanların akın ettiği yerden (Arafat ’tan) siz de akın edin.”(Bakara, 2/199.)
Kureyşliler daha önceleri Müzdelife’de vakfe yaparlar, Harem ehli oldukları gerekçesiyle Arafat vakfesi yapmazlardı.(Müslim, Hac, 151-152. I, 893-894. Kâsânî, II, 125.) Yüce Allah bu ayet ile Arafat’ta vakfe yapılmasını kesin olarak emretmiştir. Peygamberimiz de “Hac, Arafat’tır” buyurmuştur. Vakfe’nin haccın rüknü olduğu konusunda ümmetin icmaı hasıl olmuştur.(Kâsânî, II, 125. İbn Rüşd, I, 424.)
ARAFAT VAKFESİ NASIL YAPILIR? ARAFAT VAKFESİNİN VACİBİ ARAFAT VAKFESİNİN SÜNNETLERİ NELERDİR? VAKFENİN GEÇERLİ OLMASININ ŞARTLARI ARAFAT VAKFESİYLE İLGİLİ CEZALAR
Kaynak: Diyanet Hac İlmihali, DİB Yayınları
KAYNAK :
https://www.islamveihsan.com/arafat-vakfesi-nedir.html